Re: Google presenterar de svenska söktrenderna för 2010

Google Sweden publicerade igår (den 6/12) listor på de populäraste sökorden i olika kategorier. Listan återfinns på Google Sweden Press Blog. Och delar av listorna återgavs snabbt i media:

Svd.se: De tio populäraste sökorden
DN.se: Facebook populäraste sökningen
Aftonbladet.se: Aftonbladet tredje mest googlat (även tv)
Expressen.se: Det söker vi efter mest på Google

Men att jämföra sökningarna rakt av är som att jämföra äppel och päron. Enligt Broders taxonomi över webbsökningar [artikel som pdf] är merparten av sökningarna navigational, dvs. de handlar om att ta sig till en känd plats på webben. Ren navigation. Medan de resterande är informational, dvs. svarar mot ett informationsbehov, en sökfråga. Och det är här Googles rankning kommer in. För dessa frågor avgör Google vad som presenteras i träfflistan, medan för navigationssökningarna gäller det bara att toppa träfflistan med rätt sajt (och det är inte så svårt i jämförelse).

Den mest intressanta kategorin är hälsa:

Mest populära sökord inom Hälsa

1. Vårdcentral

2. Apoteket

3. Fass

4. Sjukvårdsupplysning

5. Cancer

6. Folktandvården

7. Alkohol

8. Medicin

9. Karolinska

10. Diabetes

I kategorin blandas navigationssökningar som Apoteket och FASS med informationssökningar om cancer och alkohol. De förstnämnda säger inte så mycket om det bakomliggande informationbehovet eller intentionen med besöket på t.ex. Fass.se. Men det skulle vara intressant att få veta mer om vilka sökord som de i listan förekom tillsammans med. Det skulle berätta mer om vilka informationsbehov som är vanliga och viktiga för många. och hur många söker på bara vårdcentral? Oftast är man intresserad av ett geografiskt område. Men listan handlar om sökord, inte hela sökningar. Hur sökningarna egentligen ser ut och hur de är fördelade geografisk i vårt avlånga land vet bara Google. Som vanligt.

En som reflekterat över Googles topplistor är Andreas Ekström i Sydsvenskan, läs Dags för Google att tala klarspråk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.