Google-koden

Den första boken på svenska om Google har sett dagens ljus. Google-koden är skriven av Andreas Ekström och utgiven på Svante Weyler Bokförlag. Boken är skriven i en tradition där två olika genrer blandas, kulturreportage korsbefruktas med företagsbiografien. På engelska finns titlar som The Google story, Planet Google: One Company’s Audacious Plan to Organize Everything We Know och Googled: The End of the World As We Know It. Boken What Would Google Do? är mer inriktad på affärsidéerna bakom framgångssagan. Och kanske viktigast, iaf ur mitt perspektiv, The Search: How Google and Its Rivals Rewrote the Rules of Business and Transformed Our Culture av John Battelle som tar ett större grepp och handlar om sökbranschen som helhet. Googlekulturen i all ära, men företaget är en del av en större helhet.

Google-koden är först och främst ett kulturreportage, och det är naturligt eftersom författaren är kulturjournalist på Sydsvenskan. Att få följa med på Googles pendlingsbuss från centrala San Fransisco till huvudkontoret i Mountain View är intressant, men jag vill ha mer. En studie av Google ur ett kritiskt användarperspektiv vore intressant, det finns inte alls i den publicerade Google-litteraturen. Med utgångspunkter som: Vågar man som användare lita på Google? Vad lagrar de för information om mig som användare och hur länge? Hur mycket av vår personliga informationshantering kan vara beroende av ett företag som Google?

Frågor som på längre sikt är mycket viktigare än Googles lekfulla image. De kommer inte ses som en underdog och utmanare till det onda Microsoft länge till. Hur Google än kommer agera framöver så kommer de kollidera med sitt eget motto “Don’t be evil”. Förutom integritetsfrågor kommer troligen Google som maktfaktor vid navigering på webben bli ett samtalsämne. Vad som visas på topp 10 vid varje sökning avgör allt som oftas vad vi använder för information, samtidig avgörs det vilken information som inte används/läses. Vilka perspektiv som inte kommer till tals…

Boken innehåller flera intressanta intervjuer och en avstickare till ett medicinskt projekt i Kamerun. Andreas Ektröm är inläst, men tar inte ställning. Eller det kanske han gör genom att använda Googles tjänster dagligen och till många olika saker – lika många andra av oss.

Google-koden är en bra ingång till litteraturen i ämnet. Den är en lättläst bok som ger mersmak. Kanske ska den ses som en förrätt. Jag hoppas den kommer i pocket, den är perfekt läsning på bussen eller tåget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.