Fördjupning: 2-stegssökning (indirekt sökning)

(utveckling av resonemangen på s. 132-133 i Effektivare informationssökning på webben)

Sökning där man inte söker efter den eftersökta informationen direkt i söktjänsten, utan utnyttjar söktjänsten för att hitta en länk vidare till den eftersökta informationen.  Tre variationer:

Sök efter erkända institutioners webbplatser och deras länksamlingar

Vem länkar till den information du är ute efter? Vill du ha medeltidslänkar? Sök upp historiska museets medeltidslänkar (t.ex. historiska museet länkar medeltid i Google). Myndigheter, intresseorganisationer, institut och specialbiblioteket har ofta fokuserade länksamlingar.

Sök efter specifik filtyp genom att använda den som sökord

Vill du ha musikfiler med Elvis så testa att söka på elvis mp3 för att hitta sidor som länkar till mp3-filer. Det gäller alla filtyper, även de som sökmotorerna indexerar. Sökmotorerna tar inte med alla filer de hittar länkar till, rätt om de indexerar filtypen. En begränsning till filtyp ger betydligt färre träffar än en sökning på filtypens namn, men givetvis ökar även bruset i träfflistan, mer irrelevant material kommer med. Jämför informationssökningsbeteende filetype:pdf med informationssökningsbeteende pdf i t.ex. Google.

Sök efter databaser i ämnet

Stora delar av informationen i osynliga webben kan man nå via indirekt sökning. Genom att leta upp databasers sökformulär (sök på t.ex. database och ämnesord) eller sidor med realtidsinformation (som aktiekurser eller flygavgångar). Sök på t.ex. database ”plane crash” för att leta efter databaser om flygolyckor. Vid en sökning på ankommande tåg lund kommer Banverkets “Trafikläge för Lund C” överst i träfflistan.

2 comments for “Fördjupning: 2-stegssökning (indirekt sökning)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.