Den långa svansen och webbsök

Den långa svansen, the long tail, som Chris Anderson skrivit om i boken med samma namn passar in på webbsök på olika sätt. Dels så beskriver den alla de sökningar som t.ex. Google behandlar. Ett fåtal sökningar görs ofta, t.ex. på aktuella världskända artister, världshändelser eller efter stora webbsajter. De utgör den vänstra delen, “topp 20 %”, i figuren ovan. De resterande sökningarna, 80%, kan sägas till höra den långa svansen. Den långa svansen utgör den ljusare, högra delen i figuren och fortsätter åt höger långt ut ur bilden och blir smalare och smalare. Vissa sökningar görs bara enstaka gånger och hamnar därför långt ut i svansen. Svansen fortsätter i det närmaste i oändlighet.

De vanligaste sökningarna lagrar sökmotorerna ofta för att spara processorkraft. Istället för att göra samma sökning i något populärt ämne flera gånger i minuten så har de träfflistan redan färdig (lite som tv-kockarna) och behöver inte konsultera sitt index och göra rankningsberäkningar. Jag skulle gissa att det på sin höjd bara gäller en procent av sökningarna, kanske mycket mindre än så. Och det lagrade sökresultatet uppdateras givietvis regelbundet.

Den långa svanens, alla dessa unika sökfrågor som sökmotorerna får, kan sägas vara grunden för deras verksamhetsidé. I webbens barndom räckte katalogtjänsterna långt, antalet webbsidor var litet. Sedan kom metasöktjänsternas glansdagar då de kombinerade olika sökmotorers begränsade index med olika webbkatalogers material och gjorde enkla rankningar. Sedan kom sökmotorerna på allvar med mer avancerad relevansberäkning och allt större index.

Altavista var störst/bäst före Google genombrott. Alltheweb var en stark konkurrent till Google under 2000-talets första år med ett större index. Men Google gick segrande ur kampen i och med att de lyckades skapa ett affärssystem där de kunde tjäna pengar på radannonser vars innehåll kopplades till träfflistans innehåll. Små annonsörer betalar småsummor (ibland bara ören) för att annonsvisning längs hela den långa svansen. Och Google gör allt bättre resultat finansiellt av alla dessa små bäckar. Via olika uppköp hamnade både Altavista och Alltheweb i Yahoos ägo eftersom de köpte Googles konkurrent när det gäller sökmotorannonsering…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.