Effektivare informationssökning på webben (bok)

Effektivare informationssökning på webben: handbok i konsten att söka information (2007)

ISBN 978-91-978539-0-3  [jonasfransson.com], ISBN 978-91-977109-0-9 [Hexa förlag]

Sök i boken (Google böcker)

Läs boken här i bloggen (med uppdateringar)

Läs boken online (Calameo)

Köp den tryckt: Lulu.com, Adlibris eller Amazon

Köp den som ebok: Lulu.com

Om innehållet:

Informationssökning på nätet har blivit en del av vår vardag. Effektivare informationssökning på webben behandlar olika aspekter som är viktiga för att bli en effektivare sökare.
Att söka information är en av de vanligaste sysselsättningarna på webben. Vi söker information i arbetet, för studierna och på fritiden. Vi söker information om sjukdomar, fjärran resmål eller reservdelar till bilen. Webben är en viktig informationskälla, oavsett om du är grundskoleelev eller forskare på universitetet.Alla kan bli effektivare vid sökning av information.  Centrala frågor i boken är: Hur fungerar en sökmotor? Hur utnyttjas söktjänsterna på ett effektivt sätt? Vad är osynliga webben? Hur kan informationen hanteras när den är funnen?

Sagt om boken:
“Denna syn på informationssökning som en sammansatt uppsättning färdigheter gör Effektivare informationssökning på webben till en mycket värdefull bok.”
– Biblioteksbladet 3:2008

“Naturligtvis behövs det fördjupad kunskap om en företeelse man ägnar minst en timme varje dag.”

– Ulf Ivarsson, förläggare på Pagina förlag

Mer information om innehållet:
Informationssökning är en komplex process, speciellt i en föränderlig miljö som webben. Allt fler söker allt mer information, men hur görs det på bästa sätt? Effektivare informationssökning på webben ger sökaren “tänket”. Boken fokuserar på hur olika typer av söktjänster fungerar och hur de utnyttjas på bästa sätt. Google dominerar bland exemplen, men många andra tjänster lyfts fram. I stället för beskrivningar av enskilda söktjänster är det principer och tekniker för sökning som fungerar i olika tjänster som boken vill förmedla.

Bokens första avdelning heter Söktjänster och behandlar sökmotorer, kataloger och metasöktjänster. Tyngdpunkten ligger på hur söktjänsterna fungerar, eftersom förståelsen är viktig för att kunna söka effektivt. Den andra avdelningen i boken är Effektivare sökning och innehåller fyra viktiga kapitel som avhandlar ämnen som hur man väljer rätt söktjänst, sökstrategier och sökteknik. Mediekunskap och utvärdering är bokens tredje avdelning. Där utökas den traditionella källkritiken med bland annat en djupdykning i söktjänsternas relationer och sponsrade länkar. Den fjärde avdelningen är Bortom söktjänsterna och innehåller kapitlen Osynliga webben, Databaser och Andra informationskällor. All den information på webben som finns bortom söktjänsterna är en viktig del av varje sökning. Bokens sista avdelning är Informationshantering och behandlar hur man på olika sätt kan lagra den information man funnit genom sökning. De sista kapitlen handlar också om hur man kan söka passivt genom bevakningstjänster och om programvara som underlättar vid informationssökning.

Bokens fokus på principer och tekniker i kombination med generella beskrivningar av söktjänsternas funktioner gör att dess innehåll inte är beroende av enskilda söktjänsters överlevnad på webben. Effektivare informationssökning på webben ger därför en bra grund för effektiv sökning i både dagens och morgondagens webb.

7 comments for “Effektivare informationssökning på webben (bok)

 1. Stefan Grek
  March 6, 2013 at 21:38

  Vill ha boken för studier utskrivningsbar

 2. June 15, 2013 at 08:46

  Jag förstår det, men den finns att köpa för ett fördelaktigt pris, se t.ex. http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197853909
  Mvh Jonas

 3. September 23, 2014 at 03:25

  Hey there, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your website in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
  it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, amazing blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.