10.Söktjänsterna & marknaden

Nedanstående är ett kapitel som kommer ifrån boken Effektivare informationssökning på webben (2007) och som i vissa delar har uppdaterats.

Länkar som handelsvara

Länkar är en stor handelsvara och kan sägas vara av tre olika typer:

  • Länk från ett sökmotorindex (till en sökmotor som saknar eget index, t.ex. Altavista och Eniro)
  • Sponsrad länk från ett speciellt index (som blandas in i en träfflista i en söktjänst)
  • Reklamlänk (som presenteras vid sidan av träfflistan i en söktjänst eller på en vanlig webbplats)

Alla länkar som målwebbplatsen betalat för på något sätt är betalda länkar. Motsatsen till de betalda länkarna i sökmotorerna kallas organiska länkar och är de länkar som sökmotorns spindel samlar in.

Bruce Clay Search Engine Chart (www.bruceclay.com/search-enginerelationshipchart.htm) är en tjänst som konsultföretaget Bruce Clay tillhandahåller. Det är en karta där kan man se hur söktjänsternas relationer ser ut. Klickar man på en ruta kommer en faktasida upp om söktjänsten. På kartan betyder de röda pilarna primära sökresultat, dvs. organiska träffar. Blåa pilar står för sekundära sökresultat, organiska träffar som komplement till de primära sökresultaten. Betalda länkar markeras med gula pilar och levereras från de dominerande aktörerna Google och Yahoo! till övriga söktjänster.

2004 uppskattades det att de åtta största söktjänsterna behandlade över 600 miljoner sökningar dagligen. Googles del var runt 250 miljoner/dag. Antalet sökningar i söktjänsterna ökar stadigt varje år. I augusti 2007 har antalet sökningar i världen beräknats till 61 miljarder/månad (2 miljarder/dagligen). Av de 61 miljarder sökningarna beräknas Google hantera 60 procent.

Vilken bransch är sökmotorerna i?

Sökare tror att sökmotorerna är i sökbranschen. Sökare litar på fria, kommersiella söktjänster för att snabbt och lätt finna den relevanta informationen de vill ha, oavsett sökfråga, komplexitet och språk.

I verkligheten är de kommersiella sökmotorerna i annons-branschen. De får den största delen av inkomsterna från att leverera kontextberoende annonser. Köpta träffar, sponsrade länkar osv. är riktad reklam.

En undersökning 2001 visade att hälften av träffarna i metasöktjänsterna var köpta träffar.

Sökmotorernas tre stora

Sökmotorernas verksamhet bygger på tre saker:

  • Trafik – fler sökare innebär fler som kan följa reklamlänkarna.
  • Relevans – ge meningsfulla svar på sökningarna så att sökarna blir nöjda och återkommer.
  • Monetarisering – att omvandla trafiken till intäkter genom bl.a. reklamlänkar och banners.

Sökmotorerna behöver idag vara bra på alla tre sakerna ovan: att skapa trafik till sökmotorn, att leverera bra svar på sökningarna och att utnyttja trafiken som skapas till sökmotorn för att tjäna pengar. Som sökare gäller det att du utnyttjar sökmotorerna mer än de utnyttjar dig.

Sponsrade länkar, köpta träffar och reklam

Under de senaste åren har tyngdpunkten gått från ren reklam (banners och pop up-reklam) till sponsrade länkar och köpta träffar.

Tre typer av köpta träffar

  • Köpt placering – högt upp i eller jämte träfflistan
  • Köpt inkludering – någonstans bland träffarna
  • Köpt indexering – garanterad plats i sökmotorns index (eller i katalogen)

Hur köpta träffar presenteras i praktiken

Google håller de sponsrade länkarna utanför träfflistan på ett ganska tydligt sätt. De sponsrade länkarna visas främst till höger om träfflistan. Ibland förekommer det även sponsrade länkar över träfflistan, men då har de en bakgrundsfärg. I bilden nedan är det tre sponsrade länkar före träfflistan.

Fig. Sponsrade länkar i Google vid en sökning på ”digitalkamera”.

Tidigare hade Google en numrering på träffarna i träfflistan. Men numreringen är borttagen och därmed är skillnaden mellan (organiska) träffar och sponsrade länkar lite mindre.

Fig. Sponsrade länkar i Altavista vid en sökning på ”digitalkamera”.

Träfflistan i Altavisa börjar ganska långt ner på sidan, de fyra översta länkarna är sponsrade i sökningen på digitalkamera ovan.

Metacrawler (www.metacrawler.com), som är en metasöktjänst, blandar in de sponsrade länkar i träfflistan. De sponsrade länkarna markeras med ”sponsored by” före URL:en och efter adressen presenteras varifrån den sponsrade länken kommer.

Tjänster som Overture (www.content.overture.com/d/) och FindWhat (www.findwhat.com) är sökmotorer som bara innehåller sponsrade länkar. Även webbkataloger kan helt bestå av sponsrade länkar. Se www.payperclicksearchengines.com.

Fig. Sponsrade länkar i Metacrawler vid en sökning på ”digitalkamera”. Träffarna 1, 2, 3, 5 och 6 är sponsrade.

Manipulering av sökmotorer

Det finns en hel bransch som arbetar med marknadsföring i söktjänster. Ofta hör det samman med optimering av webbplatser eller ren webbdesign. Två förkortningar som dyker upp är SEM och SEO. SEM står för Search engine marketing, dvs. sökmotormarknadsföring. Och SEO utläses Search engine optimization, sökmotoroptimering på svenska. Begreppen är bra att känna till om man vill lära sig mer om söktjänster. Det är sökmotoroptimeringsfolket som studerar sökmotorerna på djupet, så förr eller senare dyker man på SEO-texter om sökmotorer. Anledning till att det är i SEO-branschen som kunskapen om sökmotorerna finns är att där finns pengar att tjäna, till skillnad från ren informationssökning där behovet av konsulter är litet.

Sökmotormarknadsföring som begrepp innefattar all marknadsföring som sker via söktjänster på nätet, både sökmotorannonsering med sponsrade länkar och sökmotorpositionering.

Sponsrade länkar eller köpta sökord är de länkar som oftast visas jämte träfflistan vid en sökning. Ibland visas de före och ibland blandas de in bland de organiska träffarna. Annonsören betalar söktjänsten för varje besökare som klickar på länken och priset på länken avgörs ofta med budgivning (högst bud överst).

Sökmotorpositionering eller sökmotoroptimering är olika sätt att förbättra, optimera, en webbplats för att den ska hamna så högt upp i sökmotorernas träfflistor som möjligt. Vid optimering förbättrar man t.ex. sidornas titlar, förkomsten av sökord på sidorna, meta-taggar och webbadresserna. Ibland används externa sidor (s.k. satellitsajter eller länkfarmar) som länkar till webbplatsen, men det anses som spamning av sökmotorerna.

Olika typer av annonser på webben

Bannern är den klassiska annonsen på nätet. En bild som är klickbar leder vidare till annonsören. Med tiden har de blivit allt större till formatet. Banners är den ursprungliga formen av nätannonsering.

Sökmotorannonsering är köp av sökord eller fraser och presenteras som en sponsrad länk i sökmotorerna.

Kontextuell annonsering är annonser som innehållsmässigt följer det som besökaren läser om på webbplatsen. Handlar det redaktionella materialet om bilar så dyker bilannonser upp. Annonspubliceringsverktyget letar efter nyckelord i den lästa texten och publicerar dynamiskt relevanta annonser.

Beteendeannonsering bygger på att användarens surfande lagras av en annonsapplikation. Programmet presenterar sedan passande annonser. Tekniken bygger alltså på lagring av personlig information.

Tveksamma SEO-lösningar

Som informationssökare råkar man ibland utför tveksamma SEO-lösningar. Ibland får optimeringsföretag kritik i media för att ha använt t.ex. länkfarmar.

Länkfarmar

En länksamling på en webbsida som enbart finns för att ge många inkommande länkar till mållänkarna kallas för en länkfarm. Länkarna i länkfarmen är tänkta att ge högre rankning i sökmotorerna eftersom de flesta sökmotorer arbetar med länkanalys. Sitemaps kan användas som länkfarmar.

Cloaking

Att visa en webbsida för sökmotorerna och en annan för besökarna för att rankas högt i sökmotorerna kallas för cloaking. Man döljer den verkliga sidan för sökmotorn och visar istället en sida med många nyckelord.

Dörrsidor

En ingångssida till en webbplats som enbart skapats för att rankas högt i sökmotorerna kallas för dörrsida. Dörrsidan syns oftast inte utan besökaren skickas direkt vidare till den riktiga förstasidan. Sidan är optimerad för sökmotorer och innehåller inte någon information för besökaren.

Felstavade webbadresser

Om man skriver in en felaktig URL kommer man allt oftare till en sida som utnyttjar den sida som man avsåg att gå till. Ibland är sidan snarlik den man sökte för att hålla kvar mindre uppmärksamma användare och få dem att klicka på länkarna. Ibland är det bara en enkel webbsida med länkar.

Se även:

-> Olika typer av spam

-> TrustRank och sökmotorernas kamp mot spam

2 comments for “10.Söktjänsterna & marknaden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.